Różne rodzaje środków czyszczących, które na co dzień stosujemy w gastronomii czy hotelarstwie mają różnorodne właściwości. W zależności od tego co będziemy chcieli wyczyścić należy wybrać odpowiedni środek.
Niektóre środki mają bardziej ogólne zastosowania, jak uniwersalne odtłuszczacze i środki odkażające, podczas gdy inne środki mają bardzo specyficzne zastosowania, takie jak delikatne środki do czyszczenia maszyn. Uważaj na pewne obszary, które mogą wymagać dodatkowej uwagi. Niektóre urządzenia mogą wymagać użycia specyficznych środków, aby je dokładnie wyczyścić Warto uważnie czytać opisy na opakowaniach, aby można było właściwie ich użyć, niektóre mogą nie nadawać się do bardziej wrażliwych powierzchni. Przed dokonaniem zakupu środków należy określić, ile produktu potrzebujesz. Można sprawdzić jak rozcieńczane są środki, dzięki temu dowiemy się ile środka do mysia podług będziemy potrzebowali. Podobnie w przypadku szafek możemy orientacyjnie określić nasze potrzeby. W przypadku lokali gastronomicznych, hoteli czy też różnych innych firm zużywa się dużą ilość środków czyszczących.
Z pewnością wówczas używa się środków w dużych pojemnikach przykładowo o pojemności 5 lub 10 litrów.
Dzięki temu nie trzeba będzie często uzupełniać zapasów, dodatkowo zakupy w dużych opakowaniach są tańsze. Trzeba pamiętać iż w hotelach, czy lokalach gastronomicznych czystość jest bardzo ważna, każdy klient z pewnością zwróci na to uwagę, zły stan higieny może sprawić ze klienci nie wrócą. Dodatkowo pamiętajmy że obecnie mogą oni wystawiać negatywne opinie w sieci. Dlatego też chemia hotelowa musi być wysokiej jakości, pamiętajmy także iż nie powinna zostawiać intensywnego zapachu. Dodatkowo lokale gastronomiczne podlegają kontrolą sanepidu, i zły stan higieny może doprowadzić do zamknięcia lokalu. Konieczne jest czyszczenie urządzeń gastronomicznych używanych na co dzień przykładowo piekarników, w których może zbierać się tłuszcz. Wymagają one profesjonalnych środków do czyszczenia i dezynfekcji.