Czy można skutecznie chronić uprawiane warzywa?

Uprawa warzyw może przynieść wiele radości i zadowolenia.

Rzecz jasna będzie tak jeśli będzie ona udana a warzywa wyrosną na zdrowe okazy. Jednak zdarzają się takie sytuacje w których z różnych powodów jest to niemożliwe. Rośliny chorują, atakowane są przez szkodniki jak również zbyt szybko obumierają. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Należy też zwrócić uwagę na to, że to co jest nieszkodliwe dla jednej odmiany ogórka może już być przyczyną chorób o innej odmiany tej rośliny. Dlatego też trzeba zrobić wszystko żeby nasze uprawy nawet w małych ogródkach nie cierpiały zbyt wiele.

Czy można skutecznie chronić uprawiane warzywa?

Jak wobec tego chronić warzywa przed chorobami?

Zgodnie z wielowiekową zasadą najlepiej jest zapobiegać a dopiero potem leczyć. Zatem najlepiej kupić nasiona z jak najbardziej wiarygodnych źródeł. Należy wówczas zapytać się sprzedawcy – nie ważne czy kupujemy w sklepie czy internetowo – czy kupujemy odmianę danej roślinby która jest odpowiednio uodporniona na choroby. A tych ostatnich jak już wspomnieliśmy jest wiele. Potem, kiedy już zasiejemy rośliny należy oczyścić teren wokół nich z chwastów i innych pozostałości organicznych. Siejąc warzywa nie wysiewajmy ich zawsze co roku takich samych w tym samym miejscu. Stosujmy choćby najbardziej ograniczony płodozmian. A ponadto chrońmy je również przez insektami zwłaszcza w okresie wiosennym kiedy warzywa są jeszcze młode. W tym celu najlepiej zastosować nieszkodliwą dla roślin biała agrowłókninę.

Sposobów ochrony warzyw jest wiele. Jednak należy wziąć pod uwagę to, że niekiedy hodowca nie ma wpływu na pewne kwestie. Chodzi tu na przykład o wzmożone opady deszczu i późnowiosenne przymrozki. Jednak na szczęście dzisiaj ogrodnik czy rolnik nie jest osamotniony. Pomocą służą mu specjalistyczne pisma, książki, ośrodki doradztwa rolniczego i strony internetowe. Jeśli chodzi o te ostatnie to warto wymienić stronę ochrona warzyw. Jest to zawsze aktualne i zawsze pomocne kompendium wiedzy dla początkujących i zaawansowanych miłośników warzyw.