Morele to słodkie owoce, które odznaczają się bardzo dobrym smakiem. Cieszą się one powodzeniem, ale jednocześnie też są to owoce, które bardzo szybko mogą ulec zepsuciu. Dlatego też bardzo istotnym elementem jest właściwe ich przechowywanie.
Oczywiście w głównej mierze chcemy tutaj wskazać na przechowywanie moreli przez hodowców, przez sadowników. W tym względzie bowiem mowa jest o hurtowych ilościach owoców, a sadownicy zasadniczo nie mogą pozwolić sobie na większe straty. Aby było można mówić o zachowaniu świeżości, aby było można mówić o skutecznym zachowaniu świeżości owoców moreli, to bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalistycznego zabiegu z użyciem specjalistycznego środka. Mowa jest mianowicie o 1-MCP, czyli o 1- metylocyklopropylenie. Jest to środek, który idealnie nadaje się do przedłużenia żywotności nie tylko moreli, ale także wielu innych owoców oraz warzyw.
Zabieg można przeprowadzić pod warunkiem dostępu do szczelnej komory, w której przechowywane będą owe owoce. Zasadniczo ilość zastosowanego środka powinna oscylować w granicach 0,037 do 0,049 g na każdy metr sześcienny chłodni.
Ta druga wartość jest wartością graniczną, jaka nie powinna być przekraczana. Zabieg powinien być przeprowadzony tylko raz w odniesieniu do danej partii owoców. Jeśli owoce są przechowywane w temperaturze do 10 stopni, to ów zabieg może być przeprowadzony w przeciągu siedmiu dni od zbiorów.
Jeśli natomiast temperatura przechowywania jest wyższa niż owe 10 stopni, to należy ten zabieg przeprowadzić w ciągu trzech dni od zbiorów.
Wszelkie szczegóły można pozyskać również ze strony internetowej znajdującej się pod adresem jak przechowywać morele. Fruit Smart to jeden z najbardziej bezpiecznych sposobów na przechowywania moreli oraz innych owoców i warzyw przez dłuższy czas. Jest to środek powszechnie dostępny oraz stosunkowo niedrogi, toteż nie wymaga on zbyt dużych środków nakładczych, środków finansowych.