Oczywiście lubisz jeść, ale niekoniecznie lubisz gotować.
Niektórzy uważają, że wejście do kuchni i przygotowanie posiłku jest onieśmielające. Wskazówki zawarte w tym artykule rozwieją tajemnicę gotowania i sprawią, że stanie się to bardziej wykonalne dla Ciebie.Podczas smażenia na głębokim tłuszczu, przytrzymaj je przez kilka sekund pod olejem za pomocą szczypiec. Trzymanie żywności pod olejem przez około pięć sekund stworzy użyteczne uszczelnienie wokół żywności. Ta uszczelka będzie działać, aby zapobiec przyklejaniu się do dna patelni.Dobrą rzeczą do zapamiętania podczas gotowania jest przechowywanie składników i przypraw w chłodnym, ciemnym miejscu, a nie na kuchence. Dzieje się tak, ponieważ wilgoć i światło powodują, że przyprawy i zioła tracą swój smak. To jedna z rzeczy, o których zapominają nowi kucharze.Ser to jedna z najlepszych rzeczy, które można dodać do makaronów i różnych rodzajów mięs. Jeśli robisz makaron, nie zapomnij kupić tartego sera i położyć go na stole, aby ludzie mogli dodać go do swojego dania. Poprawi to jakość i konsystencję posiłku.Odstaw pieczeń przed pokrojeniem, aby soki zdążyły się wycofać z powierzchni mięsa. Krojenie wołowiny, wieprzowiny, drobiu lub jagnięciny zaraz po upieczeniu sprawia, że większość soku wypływa z mięsa, przez co jest ono bardziej suche i mniej aromatyczne. Poświęcenie mięsu czasu na odpoczynek zapobiega utracie soków.Młynek do kawy to nie tylko kawa.
W przypadku niektórych prac młynek do kawy sprawdza się równie dobrze jak robot kuchenny.
Jest to szczególnie ważne w przypadku małych prac, gdy nie chcesz mieć kłopotów z dźwiganiem ogromnego procesora, a następnie myciem wszystkich części. Orzechy i ziarna pieprzu doskonale mielą w młynku do kawy, nawet cukier, jeśli potrzebujesz szybkiego zamiennika cukru pudru w przepisie.Niewiele jest rzeczy bardziej frustrujących w grillowaniu niż przewrócenie burgera i stwierdzenie, że przywarł do grilla. Rozważ posmarowanie grilla olejem roślinnym przed gotowaniem, aby zapobiec przywieraniu jedzenia do grilla.Zbierz razem świeże zioła i odetnij odpowiednią ilość nożyczkami. Daje to lekkie i puszyste zioła i zapobiega wilgoci, która może wystąpić podczas ich siekania.Gotowanie dla dużej ilości osób w porze śniadania może być uciążliwe, jeśli nie masz wystarczającej ilości jajek. Dodanie bułki tartej do jajecznicy może pomóc w jej rozciągnięciu i nakarmieniu większej liczby osób. Jeśli użyjesz przyprawionej bułki tartej, doda to również ogólnego smaku.Jeśli smażysz warzywa i potrzebujesz więcej oleju, dodaj olej do zewnętrznej części patelni. W ten sposób olej jest podgrzewany, zanim dotrze do warzyw. W ten sposób eliminujesz dodatkowy czas gotowania i nigdy nie musisz się martwić, że warzywa rozmokną lub rozprysną się gorącym olejem.Olej dodawany na patelnię podczas smażenia musi być w pełni podgrzany, zanim zostanie wchłonięty przez składniki. Powolne wlewanie oleju wzdłuż krawędzi tuż wewnątrz patelni zapewni odpowiednią temperaturę, zanim dotrze do składników.Jak widać, gotowanie nie musi być niepotrzebnie przerażające ani onieśmielające. Nauka gotowania jest naprawdę w zasięgu każdego, kto ma wystarczająco dużo zainteresowania, aby nauczyć się kilku podstaw. Wypróbuj kilka wskazówek, których nauczyłeś się w tym artykule i zacznij gotować już dziś.