Niektóre produkty zawierają gluten, ale można wybrać zdrowsze alternatywy

Poruszanie się po świecie żywności, jeśli zmagasz się z celiakią lub nietolerancją glutenu, może wydawać się prawdziwym polem minowym.

Niewiele osób wie, że tak wiele z naszych ulubionych produktów spożywczych, które jemy praktycznie na co dzień, zawiera gluten. Na szczęście obecnie dostępnych jest wiele naturalnie bezglutenowych potraw i równie smacznych alternatyw, czasem wystarczy wiedzieć, czego szukać, abyś mógł żyć dobrze, czując się dobrze, i bez wyrzekania się ulubionego jedzenia. Gluten to białko występujące głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Kiedy dana osoba jest uczulona na gluten lub choruje na celiakię, jej układ odpornościowy zaostrzy się po spożyciu, uszkadzając ścianki jelita cienkiego. Objawy obejmują wzdęcia, biegunkę i ból brzucha. Czasami nawet śladowe ilości glutenu będą szkodliwe. Zdecydowanie zaleca się, aby osoby z celiakią unikały glutenu za wszelką cenę, nawet upewniając się, że powiadamiają lokale gastronomiczne o swojej chorobie, jeśli jedzą na mieście lub zamawiają jedzenie na wynos. Nietolerancja glutenu lub nadwrażliwość na gluten bez celiakii ma miejsce, gdy organizm nie jest w stanie strawić glutenu. Stan ten objawia się różnymi objawami, takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, gazy, biegunka, zaparcia i bóle głowy. Zaleca się przynajmniej ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie glutenu z diety, jeśli masz takie schorzenie. Wiele produktów jest naturalnie bezglutenowych, jeśli są surowe i nieprzetworzone, np. mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, kasze, ryż i niektóre zboża. Jednak wiele produktów spożywczych jest w jakiś sposób przetwarzanych, nawet jeśli oznacza to dodanie odrobiny smaku lub dodanie bułki tartej do panierki. W ten sposób potrawy mogą zmienić się z bezglutenowych na zawierające gluten.

Jeśli jednak będziesz ostrożny, nadal możesz cieszyć się ulubionym jedzeniem, przygotowując własne potrawy lub korzystając ze zdrowych alternatyw kupionych w sklepie.

Wypróbuj również pieczywo dla cukrzyka, ponieważ cukrzyca często towarzyszy celiakii. Wejście do zwykłej lokalnej piekarni może być koszmarem, jeśli unikasz glutenu. Świeży pszenny chleb nie wchodzi w rachubę. Jeśli chorujesz na celiakię, z pewnością wiesz, jakich składników należy unikać i która bezglutenowa alternatywa będzie najlepsza dla twoich potrzeb. Jeśli jednak cierpisz na nadwrażliwość na gluten lub jesteś na diecie bezglutenowej, ale nie masz celiakii, musisz nauczyć się, jakich składników w potrawach i pieczywie unikać. Przede wszystkim nie można spożywać niektórych rodzajów zboża i mąk, jak pszenna, orkiszowa, żytnia, durum. Zamiast nich szukaj odpowiednich dla diety alternatyw, jak mąka migdałowa, gryczana, z brązowego ryżu, z prosa, z ciecierzycy, ziemniaczana, czy kukurydziana. Jeśli samodzielnie pieczesz w domu, możesz ich używać nie tylko do wyrobu chleba i bułek, ale także do przygotowania ciast, ciasteczek, naleśników, gofrów, makaronu, do zagęszczania zup i sosów, oraz jako panierki do mięsa czy ryb. Pozostałe mąki bezglutenowe to owsiana, jaglana, komosa ryżowa, siemię lniane, i z amarantusa. Zawsze sprawdzaj etykiety na opakowaniu, ponieważ niektóre produkty mogą zawierać gluten, a niektóre mogą mieć ostrzeżenia o zanieczyszczeniu krzyżowym, przykładowo zostały wykonane w zakładzie, który zajmuje się również wyrobami zawierającymi gluten. Sycące i pełne błonnika i składników odżywczych zboża są podstawą każdej zdrowej diety, jednak wiele z nich zawiera gluten. Niektóre ze zdrowych ziaren zawierają gluten, przykładowo kuskus, kasza jęczmienna, kasza manna, pszenica durum, jęczmień, żyto, orkisz i pszenżyto. Jednak jest wiele sposobów na zastąpienie ich zdrowszymi alternatywami bogatymi w skrobię dla osób na diecie bezglutenowej, na których opiera się piekarnia bezglutenowa Kraków. Jest sporo bezglutenowych zbóż, roślin strączkowych, nasion i warzyw, takich jak gryka, proso, kasza jaglana, siemię lniane, quinoa, ryż biały i brązowy, kukurydza, ziemniaki, ciecierzyca, fasola, soczewica, groszek, agar, migdał, amarant, karagen, sezam, soja, czy tapioka.