W wielu piekarniach nie ma czasu na robienie wszystkiego od zera i ręcznie, dlatego korzysta się z różnych urządzeń, które usprawniają produkcję wypieków.
Posiadanie odpowiedniego sprzętu może zaoszczędzić czas i kłopoty, automatyzując produkcję, dzięki czemu można uzyskać spójne produkty końcowe, o jednakowym wyglądzie i wadze.
Linie produkcyjne do wyrobów z ciasta francuskiego
Jakość i konsystencja ciasta są kluczowe, jeśli chodzi o wypiekany chleb, a odpowiednia mieszarka może zapewnić jedno i drugie. Dodatkowo w piekarniach i cukierniach używa się dzielarek do ciasta, które pomagają oszczędzać czas, automatycznie dzieląc i formując wypiekane codziennie ciasto na chleb czy bułki, co pozwala rozszerzyć codzienną produkcję lub pozwolić pracownikom skupić się na innych rzeczach.
Popularne w piekarniach są mieszałki do ciasta spiralne, które posiadają wiele przydatnych funkcji, takie jak dwukierunkowa rotacja miski, podwójne pasy zwiększające moc i automatyczne timery. Konstrukcja ze stali nierdzewnej i funkcje pomiaru temperatury sprawiają, że jest to urządzenie łatwe w czyszczeniu i higieniczne w użyciu dla wszystkich potrzeb związanych z pieczeniem. Wiele piekarni i cukierni oferuje również swoim klientom produkty z ciasta francuskiego, mogą być to wypieki słodkie oraz słone. Ciasto francuskie jest smaczne, posiada maślany smak, w wielu krajach na śniadanie spożywa się rogaliki z ciasta francuskiego, zwane croissanty.
W piekarniach stosuje się również automatyczne linie do ciasta francuskiego, dzięki czemu można dostosować kształty i rozmiary oraz poprawić wydajność wszystkich wypiekanych produktów. Zanim jednak oferowane produkty osiągną swój kształt i trafią do pieczenia, składniki ciasta muszą najpierw zostać uformowane w cienki arkusz. Następnie płaty ciasta są dzielone, formowane w pożądany kształt, można dodać nadzienie. Linie produkcyjne do wyrobów francuskich można zaprogramować w ten sposób, aby uzyskać wymagane właściwości oraz wygląd gotowego produktu, który trafia na blachy i do pieczenia.