W jakie noże kuchenne warto zainwestować

Tradycyjny nóż szefa kuchni jest podstawowym narzędziem kuchennym używanym do gotowania.

Posiada zakrzywione, sztywne ostrze zaprojektowane do płynnego kołysania po desce, wykorzystujące czubek jako nieruchomy trzpień. Grzbiet ostrza służy do zeskrobywania żywności z deski, a płaska strona idealnie nadaje się do miażdżenia ząbków czosnku. Ponieważ zawsze używa się go na desce do krojenia, szerokie ostrze noża szefa kuchni musi zapewniać odpowiednią odległość palców od deski, podczas gdy długość różni się w zależności od preferencji danej osoby. Zazwyczaj noże szefa kuchni znajdziemy z ostrzem o długości od 15 do 20 centymetrów.

W jakie noże kuchenne warto zainwestować

Wysokiej jakości noże kuchenne można kupić w zestawach i w bloku

Nóż do obierania zwykle ma 8 centymetrowe ostrze ze zwężającą się końcówką, która nie jest przeznaczona do uderzenia w deskę. Ponieważ jego rozmiar zapewnia lepszą kontrolę przy pracy z bliska, nóż do obierania jest często używany do prac ręcznych, takich jak obieranie i wydrążanie owoców i warzyw i przycinanie końcówek warzyw. Noże z dłuższym ostrzem, przykładowo 12 centymetrowym, świetnie sprawdzi się do krojenia owoców, warzyw i serów.

W sprzedaży znajdziemy również ząbkowane noże o prostej rękojeści, prostym lub zakrzywionym ostrzu, i w zależności od rozmiaru są one przeznaczone do krojenia chrupiącego chleba i owoców o twardej skórce, takich jak pomarańcze, oraz do serów. Cieńsza, ząbkowana krawędź ostrza sprawdzi się również w przypadku krojenia produktów zawierających wodę, takich jak ogórki, pomidory i melon, a także miękkiego chleba, salami i serów półmiękkich.

Na stronie www.sklep-faktoria.pl/kategoria-produktu/noze-kuchenne/ kupisz wysokiej jakości noże w bloku, w kompletach i na sztuki znanych marek, jak Fiskars, Gerlach czy Victorinox. Jeśli często robisz grilla, pieczenie mięsne, lub żeberka, a także pieczesz drób, rozważ nóż do krojenia mięs i pieczeni z wąskim ostrzem, zaprojektowany do przecinania włókien i tkanek oraz formowania cienkich, jednolitych plasterków. Długie i wąskie ostrze jest lekko elastyczne, z ostrym końcem, który radzi sobie z krzywiznami wokół kości.