Piece konwekcyjne powinny być przede wszystkim wydajne, powinny także zużywać małą ilość energii. Ceny energii elektrycznej stanowią stałą część kosztów każdej restauracji, właściciele poszukują sposobów na zmniejszenie rachunków za prąd.
Dlatego też piece powinny być energooszczędne, jak również posiadać możliwość regulowania temperatury. wszyscy właściciele restauracji wiedzą, że czystość to podstawa. Dbamy o wygląd i porządek na naszych salach, ale także musimy dbać o czystość zaplecza i urządzeń gastronomicznych. Warto zatem zakupić piece, które będą łatwe w czyszczeniu. W kuchni zawsze panuje wyższa temperatura, nowoczesne piece konwekcyjne nie powinny oddawać temperatury na zewnątrz. Odpowiednia izolacja powoduje iż dobry piec podczas pracy na zewnątrz posiada temperaturę o 20 °C wyższą nić temperatura otoczenia.
Wszystkie liczące się kuchnie oprócz znakomitego kucharzy powinna posiadać również bardzo dobre, specjalistyczne wyposażenie. Jeżeli obsługujemy dużą liczbę klientów, potrzebny będzie specjalistyczny sprzęt, specjalne urządzenia dla gastronomii, które skrócą czas przygotowywania posiłków i usprawnią prace w całej kuchni.
W przypadku stołówek szkolnych, gdzie ważną rolę odgrywa czas w jakim przygotowywane są posiłki, należy zastosować piece konwekcyjne. Powinny posiadać możliwość przygotowywania różnego rodzaju potraw, liczy się oczywiście szybkość i łatwość obsługi. Wydanie kilkuset posiłków w krótkim czasie z pewnością jest pewnym wyzwaniem logistycznym. Piece powinny posiadać wiele możliwości konfiguracji, dzięki czemu będziemy mogli przygotowywać różne rodzaje potraw. Obecnie piece są coraz bardziej skomputeryzowane, posiadają wiele różnych programów. Dzięki temu można przykładowo można zaprogramować zmianę temperaturę w czasie pieczenia. Przykładowo w pierwszym cyklu będzie to wysoka temperatura, a po określonym czasie piec automatycznie obniży temperaturę. Jest to bardzo duża wygoda dla osoby przygotowującej posiłki.