Pozyskiwanie ambry z kaszalotów jest obecnie nielegalne

Ambra lub szary bursztyn, jest stałą, woskową, łatwopalną substancją o matowym szarym lub białawym kolorze wytwarzaną w układzie trawiennym kaszalotów i można ją znaleźć unoszącą się w oceanie lub wyrzuconą na brzeg.

Świeża ambra jest czarna i ma nieprzyjemny zapach odchodów. Wraz z upływem czasu nabiera słodkiego, ziemistego zapachu, powszechnie przyrównanego do zapachu piżma. Ponieważ dzioby olbrzymich kałamarnic zostały odkryte w bryłkach ambry, naukowcy wysnuli teorię, że substancja ta jest wytwarzana przez przewód pokarmowy wieloryba, aby ułatwić przepływ twardych, ostrych przedmiotów przez jelita. Formowanie się wartościowej ambry trwa lata, jest to substancja niezwykle rzadka i trudna do znalezienia, ponieważ wyrzucona przez wieloryba, często pływa przez lata, zanim trafi na brzeg. Bardzo mała szansa na znalezienie ambry i niejasność prawna spowodowały, że twórcy perfum odeszli od ambry i poprowadzili chemików w poszukiwaniu realnych alternatyw dla zastąpienia tej substancji w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Ambra jest wysoko ceniona przez perfumiarzy jako środek utrwalający, który pozwala zapachowi przetrwać znacznie dłużej, chociaż w większości został zastąpiony syntetycznym ambroksanem. Ambra występuje w bryłach o różnych kształtach i rozmiarach, zwykle o wadze od 15 g do 50 kg, a czasem nawet więcej, im większa i starsza grudka, tym bardziej jest wartościowa.

Ambra występuje przede wszystkim na Oceanie Atlantyckim i na wybrzeżach Afryki Południowej, Brazylii, Madagaskaru, Indii Wschodnich, Malediwów, Chin, Japonii, Australii i Nowej Zelandii. Dowiedz się więcej na stronie http://phama.co/ambra-sztuczna-i-naturalna-roznice/. Tłuszczowy prekursor ambry, gdy początkowo został wydalony z wieloryba lub z niego usunięty, ma biały kolor, często pokryty czernią, jest miękki, o silnym zapachu kału. Po wielu miesiącach, a nawet latach fotodegradacji i utleniania w oceanie, stopniowo twardnieje, tworząc ciemnoszary lub czarny kolor, kruchą i woskową teksturę oraz osobliwy zapach, który jest jednocześnie słodki, ziemisty, morski i zwierzęcy.