W jaki sposób powstaje kawa, którą kupujemy

Ponad połowa dorosłych osób pije kawę codziennie. Przy tak ogromnej liczbie konsumentów kawy prawie wszyscy wiedzą, jak wygląda całe palone ziarno kawy i jak aromatyczny może być napar, gdy jest odpowiednio palony i doskonale warzony.

Ziarno kawy to tak naprawdę ziarno wiśniowego owocu, który rośnie w rodzaju rośliny znanej jako kawowiec. Istnieje około 25 do 100 gatunków roślin kawy w tym rodzaju, z których niektóre rosną jak małe krzewy, a inne tak wysokie jak drzewa. Najważniejszymi gatunkami roślin kawowca uprawianych przez człowieka są Arabika i Robusta. Zazwyczaj drzewa kawowe wydają owoce po trzech do czterech lat od sadzonki. Gdy kolor owoców osiągnie głęboki odcień czerwieni, są one zbierane i przetwarzane w celu pozyskania nasion ze środka. Ziarna kawy są następnie suszone, łuskane, polerowane, sortowane i selekcjonowane przed eksportem i paleniem. Ziarna surowej kawy nazywane są zieloną kawą. Można je zmielić i zaparzyć, aby uzyskać zieloną kawę, która, jak się uważa, ma właściwości odchudzające ze względu na wysoką zawartość kwasu chlorogenowego.

Ziarna zielonej kawy można również delikatnie upiec, aby uzyskać „białe” ziarna kawy, które faktycznie mają lekko brązowy kolor.

Białe ziarna kawy są uważane za produkty specjalne i nie są powszechnie dostępne w sprzedaży. Mają orzechowy smak po zaparzeniu i zwykle są mieszane z innymi składnikami, aby przygotować napój dla smakoszy. Dobra brazylijska kawa może być prażona na różne sposoby i w różnych temperaturach, aby uzyskać inne walory smakowe. Lekko palone ziarna kawy dają delikatny smak, są bardziej kwaśne. Ten stopień palenia jest powszechnie stosowany w wysokiej jakości ziarnach, aby ich oryginalny smak był bardziej zauważalny. Średnio palone ziarna mają średni brązowy kolor i mniejszą kwasowość niż lekko palone ziarna. Większość ludzi woli ten typ ziaren ze względu na zrównoważony smak. Mocno palone ziarna kawy charakteryzują się bardzo niską kwasowością, błyszczącą czarną powierzchnią i mocnym, dymnym smakiem. Ziarna niskiej jakości są często używane do tego rodzaju palenia.